Dijital Nedir?
Dijital kelimesinin Türk Dil Kurumu’ndaki (TDK) sözlük anlamında 3 farklı anlamda olabileceği ve çeşitli sözcük türlerinde kullanılabileceği yazılmıştır. Fransızca bir kelime olan digital kelimesinden dilimize girmiştir.
1. sıfat Sayısal “Dijital telefon santrali.“ |
2. Verileri bir ekran üzerinde elektronik olarak gösteren |
3. isim, fizik Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi |
Günümüzde bu 3 anlam oldukça geniş bir yelpazede toplanmaktadır.
Hayatımıza getirdiği değişim ve yeniliklerle ön planda olması, dijital kelimesinin anlamından çok daha derin ve geniş alanlarda kullanılmasına neden olmaktadır.
Şöyle diyebiliriz: Dijital, aklınıza gelen her bir verinin, elektronik araçlar yardımıyla sayısallaştırılmasıdır.
Sayısallaştırma
Peki nedir bu sayısallaştırma? Aslında sayısallaştırmanın eş anlamlısı dijitalleştirmedir. Verilerinizin 0’lar ve 1’ler şeklinde dijital ortamlara yazılmasıdır. Bu konuyla daha önce ilgilenmediyseniz 0 ve 1’ler mi? dediğinizi duyar gibiyiz. O yüzden detaylı bilgiyi bulabileceğiniz yazıyı Buraya Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında elde edilen yeni verilere ise Dijital veriler ya da dijitaller denilmektedir.
Bir örnekle açıklayalım:
Tüm sevdikleriniz toplanmışlar.Aile fotoğrafı çekeceksiniz. Siz fiziki ve gerçek birer birey olarak pozlarınızı verirsiniz, fotoğrafı çekecek kişi elinde bulunan ve elektronik bir ürün olan fotoğraf makinesinin deklanşörüne bastığında, sizin canlı duran fiziki görüntünüz sayısallaşarak kameranın depolama aracının üzerine yazılmaktadır. Artık veriniz (ki bunlar fotoğraftaki kişilerdir) sayısal hale gelmiştir. Ayrıca bu veriniz sonsuza kadar saklanabilecek ve istediğiniz zaman, çeşitli araç ve yöntemlerle ulaşabileceğiniz bir biçime dönüşmüştür.
Gülümseyin.. Çekiyoruz..
Artık günümüzde bu kavram çok geniş bir anlamda kullanılmaktadır. Hayatımızın her alanında her şekilde duyabileceğiniz, kullanabileceğiniz bir anlam ifade etmektedir. Cep telefonlarından, ev aletlerine, kişisel programlardan, ulusal yazılımlara kadar her alanda bu kelimeyi duymanız mümkün.
Bu konumuzu bir giriş olarak kabul edebiliriz. Kısaca ve önemli noktalarıyla sizlere bu kavramı anlatmaya çalıştık. Bu yazımızı kumsalda bir kum taneciği ya da okyanusta bir su damlası olarak düşünebiliriz. Hadi yavaş yavaş okyanuslara açılmaya ne dersiniz?
Bir sonraki konumuz gerçekten önemli bir kavramı ve sitemize de adını veren Dijitalleş(me) konusunu burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.