Dijitalleşme nedir

Gerçekten nedir bu dijitalleşme? Herkesin dilinden düşüremediği bir dijitallik kelimesi. Dijitalleşme kavramını açıklamadan önce Dijital sözcüğünün anlamını açıklamamızda fayda var. Çünkü dijitalleşme, dijital kelimesinden türeyen bir kelimedir. Dijital nedir diye merak ediyorsanız; daha önce yazdığımız şuradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Dijitalleşme Nedir?

Dijitalleşme en temel açıklamasıyla; en alt düzey de fiziksel çabayla en üst düzey de verimliliği sağlamak amacıyla varolan kaynaklarınızın dijital ürünlerle ikame edilmesi ya da yenilenmesidir. Tanımda altını defalarca ve önemle çizmemiz gereken nokta şudur: En alt düzey de fiziksel çaba, en üst düzeyde verimlilik, ikame ve yenilik. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde kısaca bu önemli noktalara değineceğiz; fakat şunu bilmenizde büyük bir önem var: Dijitalleşmenin çerçevesi ve sınırları.

Dijitalleşmenin çerçevesi ve sınırları

Dijitalleşmenin tek sınırının kendiniz olduğunu söylesek bize ne dersiniz? Evet teorik olarak dijitalleşmenin bir sınırı olabilir fakat bilmeniz gereken rasyonel tercihlerinizle sınırsız bir dijitalleşme süreci yaşanabileceğidir. Kurumsal, kişisel; ticari ya da sosyal olarak; amacınız ve hedefiniz doğrultusunda her türlü dijitalleşebilirsiniz. (Bu konuyu detaylı olarak okumak isterseniz surdaki yazimiza goz atabilirsiniz.)

En alt düzeyde fiziksel çaba: Burada her türlü fiziki girdiyi ve çıktıyı düşünebilirsiniz. Emeğiniz, işçileriniz, emek yoğun teknolojiler, mavi yakalar, (hatta ve hatta beyaz yakalar),evinizdeki ürünler…vb. Kısaca her türlü objeyi (nesneyi) düşünebilirsiniz.
En üst düzeyde verimlilik: Fiziksel çaba ile elde edeceğiniz faydanın, arttırılması: zararların ise minimize edilmesi.

İkame ve yenilik : İşte büyük değişim. Değişim diyoruz çünkü yenilik, inovasyon, değişim bu kelimler yeni bir yüz yılın önemli kelimeleri. Fiziki eski yöntemlerinizin yerini dijital yöntemlerin alması. Sistemlerinizin, süreçlerinizin buna göre planlanması.

Aslında bu yazımız konunun temelini anlatmakta. Yukarıda sayılan 3 temel maddeyi unutmadığımız sürece, Dijitalleşmek gerekli mi değil mi; hangi konularda, kendi hayatıma, sistemime, işime bunu neden uygulamalıyım diye düşünmenize yardımcı bir cevap olacaktır.

Unutmamanız gereken bir nokta daha: Dijitalleşme herkese gerek ! Kaçınılmaz bir süreçteyiz ve zaman kaybetmeden bir yerden başlamalısınız.

Biz her zaman Dijitalleş dedik, diyoruz ve demeye devam edeceğiz. Özgün yazılarımızla, araştırmalarımızla, uygulamalarımızla, programlarımızla biz buradayız. İhtiyacınız olan her şeyi bu sitede bulabileceksiniz.

Categories:

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
Would love your thoughts, please comment.x